Bandwidth Speed Test

Friday, January 23, 2009

Install windows xp dan acer aspire 4720 aspire 4710, travelmate 4720

Percubaan aku untuk memasang windows Xp pada laptop acer aspire 4720 semalam amat memeningkan kepala aku... ini disebabkan masalah acer aspire x suport winxp dan menyatakan window tidak dapat mengesan hard disc. memang senget jadi kepala aku ni nk wat dia detect....aku nk setting bios dia tp x der dia punya setting hard disc untuk ahci ide... aku cuba format dan install kat luar pakai PC aku tp maslah masih x selesai juga.. ader error pula yg kluar... aku pun cuba cari maklumat pasal acer aspire 4720 ini kat internet dan menemui penyebabnya iaitu acer pakai hard sata yg pakai driver ACHI.... tu la pasal dia x leh nk detect hard disc.... selepas beberapa kali percubaan aku dapat menginstall winxp kat acer aspire 4720 dengan Jayanya.. huhu:)

dengan ilmu yang sedikit dan x seberapa ini timbulah idea nk tlong sapa2 yang mengalami masalah sama...:) jadi aku kongsikan ilmu ku ini kat teman2 yang lain..

aku baca dalam internet dia cakap klo nk install winxp kat internet leh pakai usb flashdrive, pakai floppy drive. tp laptop latest model x der floppy da.. aku try xp... x jadi gak...

aku pon terbaca pasal nlite iaitu software yang leh intergated software.. bunyinya cam menarik aku test pakai.... wah memang menkjubkan. piwitttttttt.

pastu aku cari software sata Intel(R) 82801 HEM/HBM sata AHCI controller. (driver SATA aspire 4720)

ok untuk memulakan jangn lupa baca Bismillah mintak berkat. mudah mudahan dipermudahkan segala kerja.

ok disini bermulanya...........

1.Run n lite dan tekan aja next next

2.patu dia kluar senarai korang cuma kena tanda kat DRIVER dan BOOTABLE ISO an then next lagi

3.Lepas aja korang next insert single driver pastu driver AHCI td load yang iaahci.inf pastu click open tab dan akan kluar banyak folder cari Intel(R) 82801 HEM/HBM sata AHCI controller dan klik OK. pastu next. (klo nk masok kan driver yang lain2 pon boleh juga tp pilih yang multiple driver folder dan ikut cara sama)

4. lepas itu dia akan tanya so you want to start the process. Yes kan aja..

5.lepas semua selesai tekan next.

6.masokkan cd kosong, tukar mode kepada direct burn, tanda verify dan burn..

7. selepas semuanya selesai next dan selesai..


aku mintak maaf jika aku punya tutorial ini berbelit ckit... sebab aku x pandai sangat karang-menagrang ni. kalau jalan-menjalan ni ok .. huhu

Selamat mencuba..

0 Comments: