Bandwidth Speed Test

Friday, January 23, 2009

Install windows xp dan acer aspire 4720 aspire 4710, travelmate 4720

Percubaan aku untuk memasang windows Xp pada laptop acer aspire 4720 semalam amat memeningkan kepala aku... ini disebabkan masalah acer aspire x suport winxp dan menyatakan window tidak dapat mengesan hard disc. memang senget jadi kepala aku ni nk wat dia detect....aku nk setting bios dia tp x der dia punya setting hard disc untuk ahci ide... aku cuba format dan install kat luar pakai PC aku tp maslah masih x selesai juga.. ader error pula yg kluar... aku pun cuba cari maklumat pasal acer aspire 4720 ini kat internet dan menemui penyebabnya iaitu acer pakai hard sata yg pakai driver ACHI.... tu la pasal dia x leh nk detect hard disc.... selepas beberapa kali percubaan aku dapat menginstall winxp kat acer aspire 4720 dengan Jayanya.. huhu:)

dengan ilmu yang sedikit dan x seberapa ini timbulah idea nk tlong sapa2 yang mengalami masalah sama...:) jadi aku kongsikan ilmu ku ini kat teman2 yang lain..

aku baca dalam internet dia cakap klo nk install winxp kat internet leh pakai usb flashdrive, pakai floppy drive. tp laptop latest model x der floppy da.. aku try xp... x jadi gak...

aku pon terbaca pasal nlite iaitu software yang leh intergated software.. bunyinya cam menarik aku test pakai.... wah memang menkjubkan. piwitttttttt.

pastu aku cari software sata Intel(R) 82801 HEM/HBM sata AHCI controller. (driver SATA aspire 4720)

ok untuk memulakan jangn lupa baca Bismillah mintak berkat. mudah mudahan dipermudahkan segala kerja.

ok disini bermulanya...........

1.Run n lite dan tekan aja next next

2.patu dia kluar senarai korang cuma kena tanda kat DRIVER dan BOOTABLE ISO an then next lagi

3.Lepas aja korang next insert single driver pastu driver AHCI td load yang iaahci.inf pastu click open tab dan akan kluar banyak folder cari Intel(R) 82801 HEM/HBM sata AHCI controller dan klik OK. pastu next. (klo nk masok kan driver yang lain2 pon boleh juga tp pilih yang multiple driver folder dan ikut cara sama)

4. lepas itu dia akan tanya so you want to start the process. Yes kan aja..

5.lepas semua selesai tekan next.

6.masokkan cd kosong, tukar mode kepada direct burn, tanda verify dan burn..

7. selepas semuanya selesai next dan selesai..


aku mintak maaf jika aku punya tutorial ini berbelit ckit... sebab aku x pandai sangat karang-menagrang ni. kalau jalan-menjalan ni ok .. huhu

Selamat mencuba..

Thursday, January 15, 2009

Kemana Fail Hilang Setelah Dipadam [ Delete ] Dari Komputer ?

Bagaimana hendak mendapatkan kembali fail selepas fail dipadam dan setelah mengkosongkan tong sampah [ recycle bin ]. Mungkin anda juga pernah terpikir untuk mengembalikan fail kerja yang terpadam secara sengaja atau tak sengaja. Kebanyakkan pengguna komputer beranggapan, memadam fail bermakna fail itu hilang atau fail itu tidak akan dipaparkan lagi. Anggapan anda itu mungkin salah..

Secara teknikalnya, fail yang anda delete tidak pergi kemana – mana pun. Ia masih lagi berada di dalam komputer anda. Didalam cakera keras [ hard disk ] anda mempunyai satu fungsi yang dipanggil FAT [ File Allocation Table ] dimana ia ditugaskan mengatur fail – fail atau data – data didalam komputer anda. FAT ini ditugaskan menyusun fail pada hard disk dan juga ia juga mengandungi senarai isi kandungan bagi fail yang terdapat pada hard disk anda.

Apabila anda memadam sebuah fail, ia tidak bermakna data terus hilang. Sebenarnya fail yang dipadam tadi hanyalah dipadam daripada isi kandungan sahaja cuma ia tidak dapat diakses. Apa yang sebenarnya berlaku ialah apabila fail dipadam, Windows akan mengenal pasti ruang fail yang dipadam tadi tersedia untuk kemasukkan fail / data atau maklumat baru. Fail yang dipadam tadi akan bertahan sehinggalah fail / data baru ditulis pada ruang yang sama dengan fail lama yang telah dipadam.

Contohnya saya bagi gambaran…
Sebuah buku, apabila anda padam BAB 1 pada isi kandungan, anda masih lagi dapat mencari dimana muka surat BAB 1, tetapi dengan cara susah menyelak setiap helaian muka surat. Apabila anda padam BAB 1, dan anda gantikan BAB 2 pastlah BAB 1 tu akan hilang dan anda tidak akan jumpa mukasurat BAB 1 tu kerana telah digantikan dengan BAB 2.

Berbalik pada fail dalam komputer, apabila anda terpadam fail, tidak mustahil untuk anda mendapatkannya kembali dengan menggunakan perisian – perisian yang boleh mengembalikan fail itu tersebut. Tetapi ia bergantung kepada berapa lama fail anda itu berada dalam hard disk. Sekiranya anda terpadam fail, kemudian anda telah mencipta satu fail baru, kebarangkalian untuk anda mendapatkan fail itu yang lama itu agak tipis kerana ruang yang lama adalah untuk fail yang baru. Tetapi kalau hard disk anda tersedia banyak ruang untuk fail baru, anda mungkin dapat mengembalikan fail yang terpadam tadi.

SUMBER:- http://www.azumass.com/blog/komputer/kemana-fail-hilang-setelah-dipadam-delete-dari-komputer.html

Monday, December 1, 2008

Tips Penjagaan Persekitaran Komputer

Disini ada beberapa tips penjagaan persekitaran komputer untuk anda.Tips ini adalah untuk penjagaan persekitaraan komputer anda.Jika anda berjaya melakukan 4 tips ini, Insya’Allah komputer anda boleh bertahan lama.

1. Debu
Musuh komputer yang utama adalah debu/habuk.Jangan letak komputer anda di bahagian sentiasa mempunyai habuk seperti berhampiran dapur.Jangan letakkan komputer anda dibahagian bawah atau berada dilantai, ia memudahkan lagi habuk merosakkan komputer anda.Sekiranya anda membersihkan umah, seperti menyapu, mengibas permaidani atau baju jauhi dari komputer anda.Seelok2nya sediakan bilik khas untuk komputer ” Bilik Komputer” :)

2. Minuman dan Makanan
Elakkan daripada minum atau makan ketika menggunakan komputer.Ia akan mendatangkan masalah sekiranya air atau makanan anda tertumpah pada keyboard atau perkakasan lain.Tertumpah kat keyboard biasa x per lagi, kalau tertumpah kat Luxeed keyboard ni. :(

3. No smoking
Asap atau habuk rokok boleh menyebabkan kerosakan pada komputer.Habuk rokok mudah menyelinap masuk pada celah2 keyboard.Sekiranya anda bukan perokok, jauhilah komputer anda dari perokok2 ketika menghisap rokok untuk menggunakan komputer anda.Boleh hisap tapi don’t smoking here…. :)

4. Haba
Haba juga adalah salah satu musuh utama kerosakkan komputer.Gunakanlah komputer anda di tempat yang mempunyai aliran udara yang bagus.Semakin lama anda menggunakan komputer semakin banyak haba dikeluarkan.Sekiranya haba terlampau panas, Ia boleh menyebabkan kerosakkan pada komponen komputer sprt processor.Seelok2nya gunakanlah kipas atau penghawa dingin di persekitaran komputer anda. :)

diperolehi dari laman ;- http://www.azumass.com/

Sunday, November 23, 2008

5 Cara Virus, Spyware, Malware Serang Komputer

1. E-mail
Dengan membuka email saja, komputer anda boleh diserang…Lagi2 email yang disertakan dengan attachment..Secara amnya, Virus, Spyware atau Malware tidak boleh serang dengan hanya kita membaca email sahaja..Ia akan menyerang menyelinap masuk ke komputer anda melalui attachment yang disertakan..Anda buka, masuklah dia… he333..Pastikan email tu penghantarnya dari orang yang anda kenali, kalau tak kenal delete jer….

2. Download
Anda yang gemar memuat turun perisian percuma, lagu2 mp3 percuma, permainan komputer percuma dan lain melalui Kazaa, Limewire, Warez atau laman2 web yang menyediakan perkhidmatan download …Kemungkinan besar fail yang anda download tu mempunyai Virus, Spyware dan Malware..Pastikan fail yang anda download tu bukan lah dari 3 benda ini…Jika anda tergolong diantara mereka yang suka mendownload.. :)

3. Klik Pada Iklan
Sekarang ni banyak iklan yang ada…Iklan yang membuatkan anda teruja akan mengklik pada iklan tersebut pun ada..Hati2, bukan semua iklan itu benar…Dengan hanya mengklik sahaja, komputer anda dalam bahaya..Contohnya SmartAntivirus 2009, baca artikel saya mengenai SmartAntivirus 2009 ni…

4. Install Program Yang Tidak Boleh Dipercayai
Memasang program seperti perisian aplikasi, games2 yang tidak tahu asal usulnya…Pastikan pengeluar program – program nie dari pengeluar – pengeluar yang boleh dipercayai…

5. Melayari Laman Web Porno
Selalunya kebanyakkan laman web Prono mengandungi banyak spyware.. Janganlah anda melayari laman web macam nie…


artikel ini diperolehi dari lamanweb http://www.azumass.com/.

Jenis-jenis spyware

Spyware adalah penyebab kepada kerosakkan komputer, komputer jadi slow, internet slow dan juga pencuri maklumat atau data.. Spyware paling bahaya ialah mencuri data.. Ada beberapa jenis-jenis spyware yang anda patut kenali, dan semua jenis-jenis ini membawa kepada satu tujuan yang sama iaitu menyusahkan diri kita.. Diantaranya ialah :
1. Adware

Ia adalah program yang berada di dalam komputer anda, ia hanya menunggu masa untuk anda melayari internet. Selalunya ia terletak pada internet cookies.. Adware akan bertindak menghantar popup, popover dan poppunder ads apabila ia mengesan anda berhubung pada internet.. Adware digunakan untuk pengiklanan sesetengah syarikat.. Ia akan masuk ke dalam komputer anda melalui perisian percuma yang tidak boleh dipercayai, di mana perisian itu diperlukan untuk memasuki sesebuah laman web tersebut..
2. Keyloggers

Ia juga dikenali sebagai keybord logger.. Ia dicipta untuk mencuri.. Keylogger ini akan merekod keystrokes, mengambil kata laluan anda, nombor akaun bank atau maklumat-maklumat peribadi anda.. Tugasnya senang jer, Apabila anda log in dalam online banking, ia akan rekod no pin anda.. Atau apabila anda membuka email anda, ia akan rekod kata laluan anda.. Ia akan rekod segala2nya samada anda online atau offline, dan semua maklumat akan dihantar kepada pencuri ni tanpa pengetahuan dan keizinan anda..
3. Browser Hijack

Yang ni pulak, ia menginstall dirinya sendiri kedalam komputer anda.. Ia akan menukar default homepage dalam pelayar web anda dan disable kan untuk setting itu.. Setiap kali anda membuka pelayar web anda, ia akan membawa anda ke laman web yang telah diset pada default homepage tadi.. Motifnya untuk mempromosikan laman web itu atau pengiklanan.
4. Modem Hijacker

Modem Hijackers merujuk kepada kepada pemanggil.. Program ini selalunya datang melalui perisian p2p, mp3 percuma atau laman web porno.. Pemanggil ini akan mendapatkan maklumat line telepon anda melalui modem.. Ia akan menggunakan line telepon anda untuk membuat panggilan tanpa izin.. Selalunya ia digunakan untuk chatting porno.. Tanpa disedari bil telepon anda melambung tinggi..

Friday, November 21, 2008

Jika Komputer Anda Hilang NTLDR

Ada beberapa cara yang boleh dilakukan sebagai contoh saya ambil dari http://www.computerhope.com/issues/ch000465.htm yang menunjukkan bagaimana ia boleh dilakukan.

NTLDR is Missing.

Issue:

NTLDR is Missing.

Related errors:

Below are the full error messages that may be seen when the computer is booting.

NTLDR is Missing
Press any key to restart

Boot: Couldn't find NTLDR
Please insert another disk

NTLDR is missing
Press Ctrl Alt Del to Restart

Cause:

  1. Computer is booting from a non-bootable source.
  2. Computer hard disk drive is not properly setup in BIOS.
  3. Corrupt NTLDR and/or NTDETECT.COM file.
  4. Misconfiguration with the boot.ini file.
  5. Attempting to upgrade from a Windows 95, 98, or ME computer that is using FAT32.
  6. New hard disk drive being added.
  7. Corrupt boot sector / master boot record.
  8. Seriously corrupted version of Windows 2000 or Windows XP.
  9. Loose or Faulty IDE/EIDE hard disk drive cable.

Solutions:

Computer is booting from a non-bootable source

Many times this error is caused when the computer is attempting to boot from a non-bootable floppy disk or CD-ROM. First verify that no floppy diskette is in the computer, unless you are attempting to boot from a diskette.

If you are attempting to boot from a floppy diskette and are receiving this error message it is likely that the diskette does not have all the necessary files and/or is corrupt.

If you are attempting to install Windows XP or Windows 2000 and are receiving this error message as the computer is booting verify that your computer BIOS has the proper boot settings. For example, if you are attempting to run the install from the CD-ROM make sure the CD-ROM is the first boot device, and not the hard disk drive.

Second, when the computer is booting you should receive the below prompt.

Press any key to boot from the CD

Important: When you see this message press any key such as the Enter key immediately, otherwise it will try booting from the hard drive and likely get the NTLDR error again.

Note: If you are not receiving the above message and your BIOS boot options are set properly it's also possible that your CD-ROM drive may not be booting from the CD-ROM properly. Verify the jumpers are set properly on the CD-ROM drive. Additional information about checking the CD-ROM drive connections can be found on document CH000213.

Additional information: This error has also been known to occur when a memory stick is in a card reader and the computer is attempting to boot from it. If you have any type of card reader or flash reader make sure that no memory stick is inside the computer.

Computer hard disk drive is not properly setup in BIOS

Verify that your computer hard disk drive is properly setup in the BIOS / CMOS setup. Improper settings can cause this error. Additional information on how to enter the BIOS / CMOS setup can be found in document CH000192.

Corrupt NTLDR and/or NTDETECT.COM file

Windows 2000 users
Windows XP users

Windows 2000 users

If your computer is using Microsoft Windows 2000 and you are encountering the NTLDR error. Create the below boot.ini file on the floppy diskette drive.

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect

Copy the NTLDR and NTDETECT.COM files from another computer using the same Operating System. Both of these files are located in the root directory of the primary hard disk drive. For example, C:\NTLDR and C:\NTDETECT.COM should be the locations of these files on many computers.

· Please keep in mind that these files are hidden system files, if you need additional help with viewing hidden files in Windows please see document CH000516.

Once these files have been copied to a floppy diskette reboot the computer and copy the NTLDR and NTDETECT.COM files to the root directory of the primary hard disk drive. Below is an example of what commonly should be performed from the A:\> drive.

copy ntldr c:
copy ntdetect.com c:

After the above two files have been copied, remove the floppy diskette and reboot the computer.

Windows XP users

  1. Insert the Windows XP bootable CD into the computer.
  2. When prompted to press any key to boot from the CD, press any key.
  3. Once in the Windows XP setup menu press the "R" key to repair Windows.
  4. Log into your Windows installation by pressing the "1" key and pressing enter.
  5. You will then be prompted for your administrator password, enter that password.
  6. Copy the below two files to the root directory of the primary hard disk. In the below example we are copying these files from the CD-ROM drive letter "E". This letter may be different on your computer.

    copy e:\i386\ntldr c:\
    copy e:\i386\ntdetect.com c:\
  7. Once both of these files have been successfully copied, remove the CD from the computer and reboot.

Misconfiguration with the boot.ini file

Edit the boot.ini on the root directory of the hard disk drive and verify that it is pointing to the correct location of your Windows Operating System and that the partitions are properly defined. Additional information about the boot.ini can be found on document CH000492.

Attempting to upgrade from a Windows 95, 98, or ME computer that is using FAT32

If you are getting this error message while you are attempting to upgrade to Windows 2000 or Windows XP from Windows 95, Windows 98, or Windows ME running FAT32 please try the below recommendations.

  1. Boot the computer with a Windows 95, Windows 98 or Windows ME bootable diskette.
  2. At the A:\> prompt type:

    sys c:
  3. After pressing enter you should receive the "System Transferred" message. Once this has been completed remove the floppy diskette and reboot the computer.

New hard disk drive being added

If you are attempting to add a new hard disk drive to the computer make sure that drive is a blank drive. Adding a new hard disk drive to a computer that already has Windows installed on it may cause the NTLDR error to occur.

If you are unsure if the new drive is blank or not try booting from a bootable diskette and format the new hard disk drive.

Corrupt boot sector / master boot record

It's possible your computer's hard disk drive may have a corrupt boot sector and/or master boot record. These can be repaired through the Microsoft Windows Recovery console by running the fixboot and fixmbr commands.

Additional information and help in getting into the Microsoft Windows Recovery console can be found on document CH000627.

Seriously corrupted version of Windows 2000 or Windows XP

If you have tried each of the above recommendations that apply to your situation and you continue to experience this issue it is possible you may have a seriously corrupted version of Microsoft Windows. Therefore we would recommend you reinstall Microsoft Windows 2000 and Windows XP.

If you are encountering this issue during your setup you may wish to completely erase your computer hard disk drive and all of its existing data and then install Microsoft Windows 2000 / Windows XP. Additional information about erasing the computer and starting over can be found on document CH000186.

Loose or Faulty IDE/EIDE hard disk drive cable

This issue has been known to be caused by a loose or fault IDE/EIDE cable. If the above recommendation does not resolve your issue and your computer hard disk drive is using an IDE or EIDE interface. Verify the computer hard disk drive cable is firmly connected by disconnected and reconnecting the cable.

If the issue continues it is also a possibility that the computer has a faulty cable, try replacing the hard disk drive cable with another cable and/or a new cable.



Reference: http://www.computerhope.com/issues/ch000465.htm


Wednesday, November 19, 2008

siapakah ini???? ini lah saya. ermmm ni saya baiki pc dekat abang ipar punya kedai. gambar ni ambik masa aku cuti-cuti malaysia kat sabah dulu. saya pergi jalan-jalan punya jalan umah my sister. tp skang dah x bleh jalan punya jalan sebab dah kurang duitnya. so kena la jimat pastu sekarang ni ekonomi lak x menentu. klo nak berjalan-jalan maknanya kene pakai duit. jadi sekarang ni timbullah idea nak bukak tempat servis komputer kat kampung.